Æstetik


Skandinavisk Orgelcentrum har med udgangspunkt i det gedigne danske orgelbyggerhåndværk opnået at forene det traditionelle og smukke arbejde, som skal udføres efter de fineste snedkermæssige principper med en levende klang og en behagelig afrundet intonation, som bevirker, at det samlede lydbillede ikke virker påtrængende eller skrigende.


Et kirkeorgel bør være instrumentet, der på smukkeste vis kan ledsage menighedens salmesang til gudstjenester, dåb, bryllup og begravelse og virke som et koncertmæssigt brugbart instrument til glæde for både tilhørere og udøvende kunstnere.Intonation

Den unikke levende klang er dog kun mulig, dersom det grundlæggende tonemateriale er til stede !
Ligesom orgelpiber kan have en blid eller mere pågående klang med en palet af klangfarver, skal vort tonemateriale indeholde hele spektret. Dette er gennem mere end 50 års forskning indenfor elektronisk teknologi blevet muliggjort, således at vi i dag står med et koncept, hvor hver eneste tone i hvert enkelt register kan intoneres efter rummet.
Dette bevirker naturligvis, at intonationsprocessen i kirken vil blive af længere varighed, da hver enkelt tone skal tilpasses kirkerummets særegne akustik.


Hvor et pibemateriale ofte viser sig at have nogle grænser for fleksibilitet i forhold til eksempelvis en ønsket klangstyrke på en bestemt tone, der får 3. række af bænke til at ryste, kan vi i mange tilfælde opnå en mere nuanceret tilpasning efter rummet, således at uønskede resonanser lettere vil kunne elimineres, ligesom enkelt-toner bedre kan tilpasses en vanskelig akustik.


Dog må vi igen pointere, at vi kan ikke ændre på naturlovene !Saglig sammenligning mellem et traditionelt pibeorgel og et moderne hybrakustisk kirkeorgel kan læses her


Dokumentet SAGLIGE SAMMENLIGNINGER mellem pibeorgler og hybrakustiske kirkeorgler kan hentes
DANSK som PDF-fil her  (åbner i et nyt vindue)